Dzień Mleka w kl. I – III

Dzień Mleka został ustanowiony przez FAO (Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) na dzień
25 maja. Pierwszy raz obchodzono Światowe Dni Mleka w 2001 r. Głównym celem jest propagowanie mleka jako elementu codziennego jadłospisu, będącego zarazem produktem niezwykle odżywczym.
Mleko towarzyszy nam od pierwszych chwil życia – najpierw jako mleko matki, a z biegiem miesięcy
i lat, naszą „karmicielką” jest krowa. W różnych krajach pija się mleko od przeróżnych zwierząt. U nas
najczęściej wykorzystuje się mleko krowie, ale np. Grecy lubią mleko kozie, Hiszpanie owcze, a Arabowie
wielbłądzie.
Mleko zawiera wiele składników, niezbędnych do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania
człowieka. Jest bogate zarówno w witaminy, jak i w pierwiastki. Najwięcej ma witaminy A, ale zawiera też
witaminę D, B2 i B12. Mleko jest źródłem wapnia i potasu oraz fosforu, magnezu i cynku. Wapń przede
wszystkim stanowi składnik budulcowy kości, ale też korzystnie wpływa na system nerwowy i krzepnięcie
krwi. Potas i magnez wspomagają pracę serca oraz poprawiają kurczliwość mięśni. Fosfor jest składnikiem
kości i zębów oraz bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek. Cynk jest pierwiastkiem,
który dba o naszą skórę, włosy i paznokcie. Przyspiesza też gojenie się ran.
Przy okazji jaką jest Międzynarodowy Dzień Mleka, zachęcano dzieci do częstego spożywania mleka
i produktów mlecznych. Gry i zabawy edukacyjne realizowane w klasach I-III umożliwiły również
podsumowanie działań podejmowanych w SP nr 1 w Czersku w ramach ogólnopolskiego programu
odżywiania “Szklanka mleka w szkole”.
Poniedziałek, 29 maja 2023r. w naszej szkole był wyjątkowy, świąteczny i przebiegał w miłej atmosferze, a
zajęcia w tym dniu przebiegały według poniższego harmonogramu:

  • Gry i zabawy edukacyjne poszerzające i utrwalające wiadomości związane z realizowanym w SP1 w
    Czersku programem “Szklanka MLEKA”; oglądanie filmu “Skąd się bierze mleko?” i zapoznanie z
    wierszem K. Dworackiej “Mleczarnia”. Redagowanie i pisanie zdań o mleku i produktach
    mlecznych.
  • Klasowe śniadanie z mlekiem w roli głównej – nakrycie stołu i prezentacja przygotowanych potraw.
    Degustacja przygotowanych smakołyków.
  • “Produkcja jogurtów i deserów mlecznych” – projekt i wykonanie opakowań do mlecznego deseru.
    Informacje zawarte na opakowaniach produktów spożywczych. Wystawka wykonanych projektów.
  • Podsumowanie dnia – usystematyzowanie i sprawdzenie wiadomości o mleku i jego przetworach.
    Zabawa edukacyjna “Dojenie krowy”, zagadki i quiz sprawdzający wiedzę o mleku. Kolorowanki
    tematycznie związane z Dniem Mleka.
    Proponowane zabawy bardzo się dzieciom podobały, ponieważ rozwijały dziecięcą ciekawość, wspomagały
    poznawanie otaczającej rzeczywistości oraz wyzwalały kreatywność.

Opracowanie scenariusza zajęć: Kamila Linda, Monika Łobocka, Lidia Pozorska

Dzień Mleka - 29.05.2023

Ułatwienia dostępu