Dary jesieni
Jesień to piękna pora roku. Kojarzy nam się z opadającymi, kolorowymi liśćmi. Nie bez powodu też ta pora roku jest nazwana w naszym kraju ,,złotą” polską jesienią. Liście bowiem przybierają żółte, pomarańczowe, czerwone czy brązowe barwy, tworząc piękne dywany wokół domów, na ścieżce w lesie czy na chodniku w mieście. Jesień zachwyca nas nie tylko barwami, ale obfitością darów natury. I to jest największe bogactwo, jakim mogła obdarzyć człowieka jesień. Owoce – gruszki, jabłka, śliwki, dynie, orzechy, dary lasu – grzyby, zapełniają w wielu domach spiżarnie, pod różną postacią. Oczywiście łatwiej pójść do sklepu i kupić gotowe przetwory, ale czy będą tak samo zdrowe jak te wykonane w domu? Czy będą wolne od konserwantów? Czy będą zawierały tyle witamin, co domowe specjały?
Nie należy też zapominać o zwierzętach. Przecież one również mogą skorzystać z tych dobroci. Oczywiście możemy zebrać dla nich żołędzie, kasztany, jabłka, marchew i przekazać do nadleśnictwa. Chcąc pokazać dary natury, czwartoklasiści pod opieką p. Eweliny Bąk, p. Bożeny Spicy i p. Ewy Keister przygotowali wystawę pod hasłem ,,Dary jesieni”. Uczniowie mogli zobaczyć, a nawet skosztować zdrową żywność. A ponieważ jesteśmy szkołą promującą zdrowie to warto uczyć i zachęcać młodzież szkolną do wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.